Utah, in het dal van de Colorado-rivier

Nationale Parkenback

Home
Reisverslagen
FotoserieOp 5 oktober 2003 vloog ik na een Canadareis via Seattle naar Denver. Hier woont familie van me waar ik de eerste nacht kon slapen. Na aankomst op Denver-airport bleek dat mijn gehuurde economy-wagentje niet voorradig was en daarom gaf de verhuurder me voor hetzelfde geld een echte Amerikaanse slee. Met die grote afstanden die je hier al snel rijd is dat toch wel erg comfortabel moet ik toegeven. Wel was het nog even zweten om in een automaat in het donker in de regen mijn weg naar de voorstad Lakewood te vinden.

Bij de grensovergang van Canada naar de US deze ochtend, werd ik argwagend bekeken omdat ik zo laat in het seizoen nog naar de hoog gelegen Rocky Mountains wilde. Op dat moment begon ik even te twijfelen of ik nu echt de verkeerde periode had uitgekozen.

Het geluk was echter met mij want volgens mijn tante en haar buren was het in oktober in geen vijftien jaar zulk mooi en vooral warm weer geweest. De goudgele aspen die ik overal tegenkwam kwamen in de zon optimaal tot hun recht.
In maart maart van dit jaar hebben ze nog 8 feet (± 2,40 m.) sneeuw in Colorado gehad. Mijn tante was drie dagen afgesneden van de buitenwereld.

Omdat ik toch wat beperkt was in mijn tijd, of in feite teveel mooi dingen binnen twee weken wilde zien zitten er relatief veel foto's bij die vanaf de weg genomen zijn. Toch heb ik uiteraard wel een aantal flinke wandelingen gemaakt. Zo ben ik onder andere afgedaald in de Grand Canyon en heb in het Zion NP een fikse klim gemaakt.

Hieronder vind je een zeer beknopt dagboek in telegramstijl.

Arizona, Monument ValleyCOLORADA: 5 oktober '03 via Seattle en Salt Lake City naar Denver. Grote Dodge Intrepid, in het donker was het zweten om de juiste weg te vinden.

Volgens buurman Louis in 15 jaar niet zo'n warme en mooie herfst met goude aspen (espenbomen).
Goudmijndorp Central City, Nederland, Boulder, Estes Park.

Moraine Park (camping) op 2450 m. Mule deers gezien op de camping. 's Nachts -2°C.

Rocky Mountain National Park ligt tussen de 2400 en 4200 meter. De hoogste piek is 4278 m.

Bear Lake op 2843 meter, met bus erheen, road under construction. Vrouwtjes elk in meer.

`The Trail Ridge Road' is een weg met zo'n 70 km aan panorama's. Het hoogste punt ligt op 3713 meter, hier veel toendra. Timber Creek camping op 2700 m. langs dé Colorado in de Kawuneeche Valley. Hier ontspringt de Colorado. Elk's (incl. gewei 3 meter) op de camping en's ochtends. 's Nachts `gejank' van bronstige elk's.

Grand Lake Village (western-achtig dorp) aan het Shadow Mountain Lake. Via Kremmling en diverse Colorada­kruisingen naar White River Nat. Forest campground in Yeoman Park ('Holy Cross Wilderness Area'). 2700 meter, ver onder het vriespunt. Bobcat-sporen, zuidelijk neefje van de lynx. Ook veel bevers.

's Ochtends vaak Blueberry muffin met koffie. Via Interstate 70 (75 m/h = 120 kmlu) richting Grand Junction en

UTAH. Vele keren de Colorado over. De `Dewey Bridge' van 1916-1986 langste hangbrug van Utah en lang de enige Noord-Zuidverbinding.

Coloradocanyon en de `Fisher Towers' (270 meter hoog) naar Moab(1300 m.)

Arches NP. Om 7.15 uur al bij de ingang om een kampeerplek te bemachtigen voor de Devils Garden camp. op 1640 meter. Landscape Arch: in '91 180 ton zandsteen gevallen. 102 meter breed.

Partion Arch, Double `O' Arch, Primitive Trail, Delicate Arch (beroemdste omdat hij volledig los staat), North-and Southwindow, Double Arch en Balanced Rock. Canyonlands NP. Utah's Grand Canyon Dead Horse Point, 600 meter diep, legende speelde in de 19e eeuw.
Corona Arch 47 bij 35 meter.

ARIZONA: net over de grens ligt Monument Valley: Navajo Tribal Park op 1670 meter. Géén National Park, maar gerund door Indianen.

Page aan het Lake Powell met de Glenn Canyon Dam, zwaar bewaakt.

Pleasant Valley; 44 mile lange brede weide naar North Rime.

Grand Canyon NP. North rime, Bright Angel Point start bij Grand C. Lodge op 2516 meter en ligt 1762 m. hoger dan de Colorado rivier. North Rim 300 meter hoger dan South Rime. 1900 staat tot 1600 meter. Aardbevinkje gevoeld, het was niet koud 's nachts.

Raven op de camping. Grootste volledig zwarte vogel, grootste zangvogel, erg slim. Kaibab eekhoorn met witte staart, komt alleen op de North Rime voor. Chipmunk.

North Kaibab Trail gelopen. Tot de bodem 1829 meter afdalen. Waarschuwing i.v.m. drinkwater en voorspelling temp is 33°C op de bodem. 650 m. dalen tot de eerste brug. Tot Cottonwood 1220 m gedaald.
Het is hemelsbreed 360 kilometer van rime naar rime. Steen langs m'n hoofd. Angels Window route met veel gele aspen.

UTAH:

Zion NP. totaal andere bergvormen, je bekijkt het vanuit het dal, van onderaf, bussysteem. Angels Landing Trial (1765 m) is 450 meter klimmen. Noordkant is ook erg mooi en rustig.

Bryce NP. Sunrise Point op 2300 meter. Hier bekijk je het landschap van bovenaf.

Kodachrome Basin State Park. ligt op  twintig minuten rijden van  Bryce. Is niet heel speciaal, maar de camping ligt wel midden in het gebied.

Capitol Reef NP. iedere 10 minuten een totaal ander landschap met andere kleuren. Prachtige route met veel aspen.

900 km tot Denver.
Totaal aantal gereden kilometers: 3630

Benzine: laagste prijs $ 1,38 per gallon, $ 0,36 per liter.

              hoogste prijs $ 1,85 per gallon, $ 0,49 per/l. 1 gallon = 3,79 liter

1 mile = 1,61 km

1 US $= € 0,80

Denver airport: alle 21 diafilms werden stuk voor stuk gecheckt op explosieve stoffen.
Routekaart Rocky Mountain NP
Routekaart Grand Canyon enz.

Delicate Arch